Hvordan får jeg penger fra NAV som selvstendig næringsdrivende?

Sist oppdatert: 2. juni, 2020

Skrevet av Tor-Arne

Selvstendig næringsdrivende har ikke rett på dagpenger. Under koronakrisen har vi fått en annen løsning som kalles midlertidig inntektssikring.

Inntektssikringen tar utgangspunkt i inntekten din for 2019.

Du må minst ha hatt årlig inntekt på kr 74 894 kr tidligere år, og maksgrensen for kompensasjonen er på ca 600 000 kr årlig. Du må ha et ENK, ANS eller DA som var registrert før 1. mars 2020 for å kunne søke.

Tiltaket slår inn den 17. dagen med inntektstap. De 16 dagene før starter tidligst 14. mars. Dette betyr at dagene man tidligst kan få kompensasjon for begynner å løpe 30. mars. Legg merke til at dette er datoen for inntektstap, ikke tapte oppdrag. Du må tenke på når du skulle fått utbetalt honorar, ikke når et oppdrag ble kansellert. Dersom du skulle spille konsert 20. mai, som ble kansellert 12. mars, må du altså vente til begynnelsen av juni for å rapportere dette.

Betalingen vil utbetales etterskuddsvis, måned for måned. Du kan med andre ord søke om kompensasjon for april i begynnelsen av mai. Har du inntektstap i mai, kan du søke for dette i begynnelsen av juni.

For å kunne søke om kompensasjon for tapt inntekt, må du ha tatt ut inntekt fra selskapet ditt tidligere. Hvis selskapet er registrert i 2019 eller tidligere, må du ha tatt ut inntekt i 2019. Hvis selskapet er registrert i 2020, må du ha tatt ut inntekt før 1. mars 2020.

Nav åpnet opp for søknader 4. mai. Gå til denne siden for å søke. Du må søke innen utgangen av måneden etter den du søker erstatning for - skal du søke for april, må du søke innen utgangen av mai. OBS: akkurat denne fristen er utsatt til 3. juni. Det betyr også at det ikke vil være mulig å sende inn søknad om kompensasjon for tapt inntekt i mai før 4. juni.

Saksbehandling og utbetaling skjer fortløpende.


Nødhjelp

Er kontoen din tom kan du søke om sosialhjelp fra ditt lokale NAV-kontor.

Les mer her: Økonomisk sosialhjelp - NAV

Les også

Musikkhjemmekontoret er en felles ressursside for musikkfeltet under koronapandemien. Nytt innhold legges til fortløpende. Si ifra om det er noe du savner!

Musikkhjemmekontoret er utviklet av Musikkontorene i Norge: Brak, STAR, ØKS, Tempo, Sørf, MØST og RYK. ⁣

Samarbeidspartnere: MIR (Musikkindustriens Næringsråd), øvrige organisasjoner og musikkbransje.

Musikkhjemmekontoret © 2020

Design og utvikling av Feed, typografi av Florian Karsten

musikkhjemmekontoret.no benytter seg av informasjonskapsler, les mer om vår bruk av cookies.