Ny krisepakke: Kompensasjon for bedrifter og arrangementsstøtte

Kilde: Regjeringen, NRK

Sist oppdatert: 10. november, 2020

Skrevet av Inni Mowinckel

Regjeringen presenterte 10. november en ny krisepakke på 17.7 milliarder kroner. To ordninger er spesielt aktuelle for musikkbransjen:

1: Kompensasjon for faste utgifter

For september og oktober vil bedrifter kunne få dekket inntil 60 prosent av sine faste, uunngåelige kostnader. For november og desember settes kompensasjonsgraden til inntil 70 prosent. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av støttenivået over nyttår.

  • Ordningen blir søkbar over nyttår. Den skal administreres av Brønnøysundregistrene. Kontroll utføres i forkant, og revisor og regnskapsfører skal bekrefte en søknad før den sendes inn.
  • Støtten beregnes for to og to måneder om gangen.
  • Utbetalinger er begrenset oppad til 50 millioner kroner. For utbetalinger over 30 millioner blir det dessuten en avkorting. Utbetaling blir fortløpende.
  • Kostnaden ved ordningen er anslått til 5 milliarder kroner, og den gjelder for perioden september i år til og med februar neste år. Med noen få unntak gjelder ordningen for alle typer bedrifter over hele landet.

2: Støtte for store avlyste publikumsarrangement (over 500 personer)

Arrangement som som ble gjennomført men i redusert versjon kan også motta støtte. Støtten baseres på påløpte kostnader, inkludert lønn, og skal administreres av Innovasjon Norge. Potten er på 300 millioner kroner, men kan økes. Utbetalingene skal skje raskest mulig i første kvartal 2021.

  • Ordningen gjelder for arrangementer som skulle vært avholdt i perioden 5. mars – 31. desember 2020, og som er avlyst som følge av statlige pålegg.
  • Ordningen skal dekke 60 prosent av faktisk underskudd knyttet til arrangementet. Støtten utbetales som et tilskudd, der 20 prosent av tilskuddet gis med betingelse om at et lignende arrangement avholdes i fremtiden.

Les mer her om den nye ordningen.

Regjeringen utvider også kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige.

- I tillegg til å tilpasse kompensasjonsordningen ut året, foreslår vi nå at deler av bevilgningen til stimuleringsordningen i 2021 kan brukes til å gi kompensasjon, sier kultur- og likestillingsministeren Abid Q. Raja i en pressemelding.

Regjeringen nevner også:

  • Videreføring av midlertidige regler for sykepenger til arbeidstagere, frilansere og selvstendig næringsdrivende som har koronafravær foreslås videreført til 31. mars 2021.
  • Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende står oppført som utbetaling av midler i desember - ingen videreføring (noe blant andre Creo reagerer på her).

Alle endringene gjøres med forbehold om godkjenning av ESA.

Mer info: NRK oppsummerer dagens nyheter her.

Les også

Musikkhjemmekontoret er en felles ressursside for musikkfeltet under koronapandemien. Nytt innhold legges til fortløpende. Si ifra om det er noe du savner!

Musikkhjemmekontoret er utviklet av Musikkontorene i Norge: Brak, STAR, ØKS, Tempo, Sørf, MØST og RYK. ⁣

Samarbeidspartnere: MIR (Musikkindustriens Næringsråd), øvrige organisasjoner og musikkbransje.

Musikkhjemmekontoret © 2020

Design og utvikling av Feed, typografi av Florian Karsten

musikkhjemmekontoret.no benytter seg av informasjonskapsler, les mer om vår bruk av cookies.