Nye nasjonale og lokale korona-tiltak

Kilde: Regjeringen, Byrådene i Oslo og i Bergen

Sist oppdatert: 6. november, 2020

Skrevet av Tord Litleskare

Regjeringen avholdt torsdag 5. november en pressekonferanse hvor det ble varslet nye anbefalinger og regler - både på nasjonalt og lokalt nivå.

Blant de viktigste punktene som treffer kulturbransjen er disse:

Nasjonale regler

 • Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november. (Nytt)
 • Nasjonal skjenkestopp kl. 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 22.00. Endringen iverksettes ved midnatt, natt til lørdag 7. november. (Nytt)

Lokale anbefalinger for regioner med mye smitte

 • Ytterligere restriksjoner rettet mot serveringssteder, for eksempel full skjenkestopp eller stenging klokken 22 for å redusere antall besøkende i løpet av en kveld
 • Ytterligere begrensninger i størrelsen på ulike arrangementer
 • To meters avstand ved fysisk aktivitet innendørs
 • Stenge eller begrense virksomheter og aktiviteter som har stort potensial for smittespredning, som for eksempel svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, bingohaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs

- Min beskjed til det norske folk er: Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene, uttaler statsminister Erna Solberg.

Les de oppdaterte reglene og anbefalingene her.

Oslo kommune annonserte fredag 6. november «en sosial nedstenging» som blant annet inkluderer følgende tiltak:

 • Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys.
 • All fritidsaktivitet for voksne stenges.
 • Alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges, med unntak av bibliotek.
 • Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering i Oslo. Serveringssteder kan holde åpent uten å servere alkohol.

De nye tiltakene blir innført natt til tirsdag 10. november og gjelder i utgangspunktet de neste tre ukene.

Bergen kommune annonserte nye lokale restriksjoner med oppdatering av forskriften i kommunen fredag 6. november. De ber arrangører forberede seg på å kansellere arrangementer i helgen. Les mer hos Brak.

Bakgrunn: Mandag 26. oktober avholdt Regjeringen en pressekonferanse om nye nasjonale innstramminger. De nasjonale tiltakene trådde i kraft natt til onsdag 28. oktober.

Regjeringen anbefaler blant annet at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke, og at private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal en ha en grense på maksimalt 50 deltakere. I tillegg blir dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørsarrangementer begrenset til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

Regjeringen kom også med følgende liste over tiltak som bør vurderes iverksatt i kommuner med høy smitte:

 • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
 • Påbud om munnbind bør innføres ved alle kollektivreiser til/fra/i regionen.
 • Påbud om munnbind bør innføres innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder bør innføres for alle ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Forbud bør innføres mot innslipp ved utesteder etter kl. 22:00.
 • Forbud bør innføres mot mer enn 20 deltagere ved innendørs arrangementer uten fastmonterte seter (normalt 200).
 • Påbud bør gis om hjemmekontor for arbeidstakere med oppgaver som ikke krever fysisk oppmøte hele/deler av arbeidsuken.
 • Oppfordring bør gis til bruk av digital fjernundervisning for studenter der dette er praktisk gjennomførbart.

Lokale tiltak i Oslo fra 29. oktober

Torsdag 29. oktober klokken 12:00 ble det innført en rekke nye korona-tiltak i Oslo. Det opplyste byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse mandag 26. oktober.

For arrangørfeltet og utelivet i hovedstaden er det spesielt disse punktene som er verdt å merke seg:

 • Begrensning av deltakere på alle innendørsarrangementer uten fast seteplassering settes ned til 20 personer.
 • Maks 200 personer kan være til stede på utendørsarrangementer.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Stans i innslipp av nye gjester på utesteder klokken 22:00.

Da det ble innført nye midlertidige tiltak i Oslo i slutten av september fikk ikke dette store følger for planlagte konserter da mange av byens konsertlokaler allerede hadde innført fast seteplassering for å kunne følge smittevernsrådene i forbindelse med arrangementer.

– Vi er glade for at profesjonelle arrangører fortsatt kan ha 200 sittende på faste plasser. Vi ser imidlertid med bekymring på at arrangører som også driver serveringssteder og kolleger i utelivsbransjen nok en gang blir hardt rammet. Dette understreker betydningen av at kompensasjonsordningene videreføres, uttalte daglig leder i organisasjonen Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, til Musikkhjemmekontoret etter pressekonferansen til Oslo-byrådslederen.

Bergen med flere innstramminger fra 29. oktober

Byrådet i Bergen har også kommet med flere tiltak som gjelder fra natt til torsdag 29. oktober og i fire uker fremover. Blant annet følgende:

 • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.
 • Forbud mot mer enn 50 deltakere på offentlige arrangement uten fast sitteplass. Dette gjelder ikke arrangement med faste sitteplasser – der gjelder fortsatt den nasjonale bestemmelsen på 200. Fast sitteplass betyr ikke fastmontert stol.
 • Påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre, serveringssteder og restauranter), der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand.
 • Krav om legitimering av gjester og føring av gjestelister på alle serveringssteder, også de uten alkoholservering. Gjester som ikke vil legitimere seg skal avvises.
 • For utesteder med alkoholservering innføres innslippsstopp kl. 24.00. Det innføres også stopp av salg av alkoholholdig drikke i gruppe 3 (brennevin) kl. 24.00.
 • Lydnivå på utesteder og serveringssteder skal ikke overstige et nivå der gjester kan holde en samtale med én meters avstand.

Les også

Musikkhjemmekontoret er en felles ressursside for musikkfeltet under koronapandemien. Nytt innhold legges til fortløpende. Si ifra om det er noe du savner!

Musikkhjemmekontoret er utviklet av Musikkontorene i Norge: Brak, STAR, ØKS, Tempo, Sørf, MØST og RYK. ⁣

Samarbeidspartnere: MIR (Musikkindustriens Næringsråd), øvrige organisasjoner og musikkbransje.

Musikkhjemmekontoret © 2020

Design og utvikling av Feed, typografi av Florian Karsten

musikkhjemmekontoret.no benytter seg av informasjonskapsler, les mer om vår bruk av cookies.