Regjeringen foreslår å avvikle kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende

Kilde: Regjeringen, Creo

Sist oppdatert: 24. september, 2020

Skrevet av Tord Litleskare

I en proposisjon, lagt frem tidligere denne uken, foreslår Regjeringen å avvikle kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere fra 1. november:

«Ordningen ble utviklet og innført raskt, og har gitt utbetalinger til mange selvstendig næringsdrivende som sto uten inntekt. Ordningen har likevel svakheter knyttet til kontrollmulighet og insentiver. Det er gode grunner til at selvstendig næringsdrivende ikke hadde en slik ordning tidligere, herunder at de har påtatt seg en risiko for å oppnå en mulig gevinst, at de ikke betaler arbeidsgiveravgift og at det er vanskelig å kontrollere aktivitet og inntekt per måned. Ordningen fungerer som et krisetiltak, men bør avsluttes når myndighetenes tiltak blir mindre inngripende, etterspørselen tar seg opp og mulighetene for inntjening blir bedre. Forutsetningene for å avslutte ordningen 1. november, som vedtatt av Stortinget i juni, er ikke endret.»

Videre heter det at ordningen har vist seg å være «langt mindre benyttet enn det som ble lagt til grunn da den ble lovfestet», og at «bruken har falt markert siden april».

– Dette mener vi er både skuffende og trist. En hel kulturbransje har tydelig tatt til orde for at denne ordningen både er viktig og nødvendig for å komme gjennom koronakrisen, uttaler Hans Ole Rian i Creo i en kommentar publisert på organisasjonens nettsted.

Les også

Musikkhjemmekontoret er en felles ressursside for musikkfeltet under koronapandemien. Nytt innhold legges til fortløpende. Si ifra om det er noe du savner!

Musikkhjemmekontoret er utviklet av Musikkontorene i Norge: Brak, STAR, ØKS, Tempo, Sørf, MØST og RYK. ⁣

Samarbeidspartnere: MIR (Musikkindustriens Næringsråd), øvrige organisasjoner og musikkbransje.

Musikkhjemmekontoret © 2020

Design og utvikling av Feed, typografi av Florian Karsten

musikkhjemmekontoret.no benytter seg av informasjonskapsler, les mer om vår bruk av cookies.